Programowanie lua

fridai

Forum friend
Przyjaciel forum
Liczba reakcji
9
Zaczynam od zera, je?li chc? przej?? do programowania w lua od czego powinienem zacz??? zakup ksi??ki(to nie b?dzie problemem)? nauka innego j?zyka przed tym? Nie wiem gdzie zacz?? :sad:

Odp: Programowanie lua

Przede wszystkim... lua to nie jezyk programowania.
Potem jeszcze to... chcesz sie nauczyc programowac ogolnie i wybrales lua na poczatek, czy chcesz sie nauczyc pisac skrypty dla serwerow tibii? Bo to roznica.
Jak chcesz sie nauczyc programowac, to wybierz cos innego niz lua. Jak to juz ma byc lua, to zacznij szukac od strony lua, bo masz tam pare przydatnych rzeczy: http://www.lua.org/home.html
Jak chcesz sie nauczyc lua dla serwerow tibii, to ogarnij jakikolwiek tutorial ogolnie o lua, zeby poznac skladnie. Potem ogarnij poradniki na temat pisania skryptow na ots i dokumentacje silnika pod ktory chcesz pisac.

I nie, nie mowie tu, ze w lua sie nie da kompletnie nic i jest bez sensu. Cos bardziej jak... lua mozesz wykorzystac do konkretnych zastosowac w konkretnych srodowiskach do konkretnych rzeczy. Ale nie stworzysz praktycznie nic w calosci sam, jesli sie chcesz opierac na lua. I tak na przyklad mozesz pisac wlasnie skrypty do tfsa, ale sam silnika tibii w lua nie napiszesz. Mozesz na przyklad pisac apki na androida dzieki corona sdk, co w sumie jest czyms duzym mozna by powiedziec, ale mimo wszystko nie do konca i masz ograniczenia do tego na co ci pozwala dane sdk.

Ostatnia edycja:

Lepiej naucz si? PHP, CSS, HTML, JS i takie pierdo?y od tworzenia stron. Potem jak b?dziesz chcia? C++, LUA czy inne j?zyki to b?dzie Ci du?o ?atwiej.
Tak mi si? wydaje.

Przede wszystkim... lua to nie jezyk programowania.
Tytu? strony kilka linijek dalej m?wi co innego.

Co do tematu, to bez sensu jest takie podej?cie "chc? programowa? w lua". Najpierw si? zastan?w co chcesz robi?, a potem wybierz j?zyk, kt?ry jest do tego celu najlepszy i si? go ucz.

Tytu? strony kilka linijek dalej m?wi co innego.

Co do tematu, to bez sensu jest takie podej?cie "chc? programowa? w lua". Najpierw si? zastan?w co chcesz robi?, a potem wybierz j?zyk, kt?ry jest do tego celu najlepszy i si? go ucz.

What is Lua?

Lua is a powerful, fast, lightweight, embeddable scripting language.

Lua combines simple procedural syntax with powerful data description constructs based on associative arrays and extensible semantics. Lua is dynamically typed, runs by interpreting bytecode for a register-based virtual machine, and has automatic memory management with incremental garbage collection, making it ideal for configuration, scripting, and rapid prototyping.

Dobra, juz sobie odpuscmy temat tego czy to jezyk skryptowy czy jezyk programowania, bo to w teorii jedno i drugie, a w praktyce jezyk skryptowy. Ale nie o to tu chodzi.

Ostatnia edycja:

Dzi?kuj? wszystkim za odpowiedzi. Cel prosty: ots, i edycja wszystkiego co z nim zwi?zane, edycja clienta, przedmiot?w, skrypt?w, zrozumienie tego co ju? mam w silniku i wykorzystanie tego do rozwoju w?asnego projektu. Z tego co doczyta?em to w?a?nie lua b?dzie celem.
bez sensu jest takie podej?cie "chc? programowa? w lua"
to tak jakby bez sensu by?o podej?cie: "chc? si? czego? nauczy?" i tak, wiem co jest moim celem, a pytanie by?o: "gdzie zacz??". :hi:

wybierz j?zyk, kt?ry jest do tego celu najlepszy i si? go ucz
no tak, moje pytanie by?o gdzie zacz??-z czego si? uczy?, wg. mnie je?li s? tu osoby kt?re ju? co? umi? to interesuj? mnie w?a?nie ?r?d?a ich wiedzy, mo?e to by?a ksi??ka, mo?e kurs, a mo?e jaki? poradnik z internetu? :)

/edit ZAMYKAM TEMAT, bior? si? ju? do roboty :)

Ostatnia edycja:

Powiem ci z do?wiadczenia, ?e pisanie skrypt?w do otsa jest takie proste, ?e mo?na si? tego nauczy? analizuj?c ju? gotowe skrypty (szukasz powtarzalnych wzorc?w) i ucz?c si? funkcji -.^
Reszta to czysta logika (czyt. algorytmika).

Back
Do góry