- Liczba reakcji
- 68
Witajcie drodzy u?ytkownicy forum Tibia.net.pl!
Pragniemy Wam dzi? przedstawi? owoc ostatnich tygodni prac Zespo?u Redaktorskiego, w sk?adzie:
Redaktor naczelny – Aramiszon;
Redaktorzy: Rabbitez, Xervin, Lsrv;
Szata graficzna: Zepri, Eturl Sous.
Redaktorzy: Rabbitez, Xervin, Lsrv;
Szata graficzna: Zepri, Eturl Sous.
W tym numerze:
- „Zmiany kadrowe i wizerunkowe na Forum” – artyku? autorstwa Aramiszona;
- „Co w kadrze piszczy” – wywiad z Aramiszonem, globalnym moderatorem Forum autorstwa Xervina;
- „K?tem oka na Forum” – artyku? autorstwa Rabbiteza;
- „Nasi ludzie w Tibii” – wywiad Aramiszona z administratorem TibiaStat.com - Fuxezem;
- „Recenzje OTS” – czyli cz??? pierwsza recenzji projektu Nivir World;
- „Per aspera ad astra” – wywiad z Mobinh? autorstwa Lsrv;
- Fun Zone;
- Rozstrzygni?cie konkursu multimedialnego.
Jak widzicie, czeka na Was wiele ciekawych artyku??w. ?ywimy nadziej?, ?e po?wi?cicie wi?c kilka minut na przeczytanie ca?ego marcowego wydania i nie b?dziecie tego czasu ?a?owali.
Ko?czy si? marzec, nadchodzi wi?c czas podsumowa? miesi?ca.
Jakie wa?niejsze zmiany nam przyni?s?? Zapraszam do lektury!
- Nasze Forum nawi?za?o wsp??prac? z OTSlist.eu oraz FaniaOTS.pl. ?ywimy nadziej?, ?e wsp??praca b?dzie przebiega?a spokojnie i b?dzie owocna dla obu stron. Odpowiedni w?tek, z kt?rego dowiecie si? wi?cej:http://tibia.net.pl/dzial-techniczny-forum/531968-otslist-eu-oraz-faniaots-pl-bawimy-sie-razem.html
- Kadr? opu?ci? moderator globalny Vxr, kt?ry ostatnio wyra?nie zwolni? tempo pracy na rzecz Forum. ?yczymy szcz??cia w ?yciu prywatnym.
- Kadr? zarz?dzaj?c? opuszczaj? tak?e moderatorzy – Dubler i Athushi. Wzbogaca si? ona jednak o nowego moderatora pr?bnego, a zarazem naszego redaktora, Xervina.
Na Forum nadal prowadzone s? liczne konkursy, sprawdzaj?ce Wasz? wiedz? i umiej?tno?ci. Oto lista tych najwa?niejszych:
- Zako?czyli?my trzeci? ju? edycj? konkursu multimedialnego powi?zanego bezpo?rednio z Gazetk?. Tym razem otrzyma?em jedynie 2 zg?oszenia, wi?c oba postanowi?em uhonorowa? miejscem z naszym miesi?czniku. Jednak?e, je?li frekwencja w kwietniu nie ulegnie poprawie, b?d? zmuszony do wycofania konkursu z gazetki.
- Postanowi?em tak?e przej?? organizacj? innego konkursu – „Walk Paintowc?w”. Pierwsza edycja niebawem. http://tibia.net.pl/eventy-pozostale/531306-walki-paintowcow-edycja-pierwsza.html.
- Prowadzimy tak?e konkurs rysunkowy. Na zg?aszanie prac macie czas do 01.04, wi?c gor?co Was do tego zach?cam. http://tibia.net.pl/eventy-pozostale/531165-konkurs-rysunkowy.html.
- Pod adresem SOTM! dost?pne s? informacje odno?nie marcowej edycji konkursu „Signature Of The Month”. Prowadzi go redaktor Zepri.
- Zako?czyli?my XVII edycj? MOTM, kt?r? wygrywa twojkaprys.
- Konkurs muzyczny niezmiennie prowadzi Matre. Zako?czy? on w?a?nie XIII edycj?.
- Rozpoczynamy drug? edycj? konkursu raporterskiego, tym razem pod przewodnictwem Xanosty. http://tibia.net.pl/dzial-techniczny-forum/533542-konkurs-raporterski-edycja-ii.html
- And last but not least: Batis wci?? prowadzi konkurs „ Co to za sprite?”
Dzi?kuj? serdecznie za uwag? i zapraszam do lektury dalszej cz??ci gazetki.
Witaj! Zechcia?by? udzieli? wywiadu dla gazetki Tnet?
Oczywi?cie.
A wi?c zacznijmy. Na pocz?tek tradycyjnie o Twoim ?yciu prywatnym. Powiedz jak masz na imi?, ile masz lat?
Mam na imi? Kosma, we wrze?niu ko?cz? 18 lat.
Do?? nietypowe imi?, prawda? Mia?e? z jego powodu jakie? nieprzyjemno?ci lub zabawne sytuacje?
Hmm... Nie przypominam sobie ?adnych nieprzyjemno?ci. Czasami ludzie nie do ko?ca wiedz? czy to imi?, czy nazwisko, st?d ?miesznie to wychodzi. Mam jednak jeszcze 2 znajomych o tym samym imieniu, wi?c my?l?, ?e nie jest ono tak rzadkie jak mo?na by s?dzi?.
Gdzie si? uczysz?
W liceum og?lnokszta?c?cym w Przemy?lu.
Co zamierzasz robi? po uko?czeniu szko?y?
Planuj? zda? matur? w przysz?ym roku i wybra? si? na studia do Lublina lub Rzeszowa. My?la?em nad ekonomi?, ewentualnie prawem dziennie i sinologii wieczorowo, ale co z tego wyjdzie - zobaczymy.
Masz jakie? hobby? Czym zajmujesz si? w ci?gu dnia?
M?j harmonogram dnia jest raczej zbli?ony do reszty moich r?wie?nik?w. Marnuj? czas w szkole, potem wracam do domu, bior? si? za nauk? i ewentualne inne rzeczy. Moim hobby jest muzyka, zw?aszcza rock/metal. Gram w siatk?wk?, lubi? sp?dza? wolny czas ze znajomymi.
Skoro o znajomych mowa... Znalaz?e? ju? wybrank? swego serca?
Ju? kiedy? odpowiada?em na to pytanie na tym forum z tego co pami?tam. Tak, znalaz?em.
Przejd?my teraz przez kilka szybkich pyta?. Ulubiony film/serial?
Film - Leon zawodowiec. Serial - Dr House/How I met your mother.
Ulubiona gra?
Makao
Ok, g?upi dowcip. Call of duty 4.Ulubione danie?
Pierogi ruskie.
OK, przebrn?li?my przez pocz?tek. Czas na pytania dotycz?ce Tibii. Kiedy i jak dowiedzia?e? si? o tej grze, i co sk?oni?o Ci? do stworzenia postaci?
Hmm... Zacz??em gra? jako dzieciak, mia?em oko?o 12 lat. Pierwsz? posta? dosta?em od znajomego, by? to jaki? knight w okolicach 20lvl, nie pami?tam nawet na jakim serwerze. Tak zacz??em si? t? gr? interesowa?, poczyta?em o niej troch?, wi?cej si? dowiedzia?em.
Grasz nadal?
Nie, od prawie roku ju? nie gram. Ostatni? posta? na Guardii sprzeda?em jaki? czas temu, zosta?y mi jakie? 20lvl, kt?re rozdam na Forum kiedy b?dzie mi si? chcia?o odnale?? folder z has?ami.
Jak jest u Ciebie z osi?gami? Powiedz co? o swoich postaciach, jaki by? najwy?szy lvl, skille?
Najwy?szy poziom jaki mia?em to 181, jeszcze na Valorii. By?em jednak g?upszy ni? dzi? jestem (o ile to mo?liwe) i posta? zosta?a przej?ta przez hackera. Poziom spad? do okolic 30, nie mia?em ju? motywacji do dalszego logowania si? na posta?. Poza tym mia?em kilka 100lvli, zazwyczaj moj? profesj? by? rycerz, ale z czasem gra ogranicza?a si? do minimum, w ?yciu s? jakie? priorytety.
W jaki spos?b zosta?e? shackowany?
Wiesz jak to jest jak si? ma swoje 13-14 lat. Wszed?em w jaki? g?upi link i nie ma co tu wyja?nia?.
Jak wed?ug Ciebie grafika wp?ywa na grywalno??? Odstrasza graczy czy dodaje grze uroku?
Grafika przez wiele lat nie przeszkadza?a graczom, a ju? na pewno ich nie odstrasza?a. Wiadomo by?o, ?e je?li chce si? zacz?? gra?, to piksele b?dzie mo?na policzy? na palcach jednej r?ki, ale w tym by? ca?y urok. Z czasem wzros?y wymagania, co z konieczno?ci? egzekwowania tibijskiego prawa, banowaniem "botter?w", sta?o si? przeszkod? do rozwoju gry i pocz?tkiem jej ko?ca.
Co Twoim zdaniem jest najmocniejsz? stron? Tibii, a co jej pi?t? Achillesow??
My?l?, ?e gra ma naprawd? ciekaw? fabu??, wiele nieodkrytych i niezbadanych historii, swoj? przesz?o??. Odstrasza grafika, a tak?e wiele zmian jakie zasz?y od wcze?niejszych wersji, z kt?rymi nie wszyscy dotychczasowi gracze si? zgadzaj?. Post?p niesie zmiany, nie zawsze na lepsze.
Nadszed? czas na najwa?niejsz? cz??? wywiadu, mianowicie Forum. Opowiedz jak zacz??e? swoj? przygod? z Tnetem?
Wszed?em tu szukaj?c jakiego? projektu OT, kt?ry pom?g?by mi zabi? nud? w wolnej chwili. Znalaz?em bodaj?e Kovlori?, ale to nie jest wa?ne. Zalogowa?em si? po 2 latach, zobaczy?em nab?r na support, w kt?rym uda?o mi si? zaistnie?. Od tego czasu jestem tu codziennie, ewentualnie raz na 2-3 dni.
Czy kiedy zalogowa?e? si? pierwszy raz, od razu postanowi?e?, ?e b?dziesz stara? si? o wej?cie w szeregi Kadry?
Nie, zdecydowanie nie my?la?em wtedy o tym.
Jak to si? sta?o, ?e doszed?e? a? do rangi Global Moderatora? S?dzisz, ?e zadecydowa?a Twoja ci??ka praca?
Nie chcia?bym tego ocenia?. My?l?, ?e mia?em troch? szcz??cia. Ludzie czasami my?l?, ?e z nickiem "powy?ej zielonego" mog? nie robi? ju? nic. W sumie nie mam nic do takiego podej?cia. Gorzej, je?li my?l? tak osoby piastuj?ce tego typu stanowiska, a takie sytuacje mia?y miejsce, st?d nadszed? czas zmian i tak si? sta?o, ?e awansowa?em. Nie przywi?zuj?
do tego wi?kszej wagi, je?li kto? mi co? zleca, to staram si? z tego wywi?za?, bez wzgl?du na to, jak? rang? w danym momencie piastuj?.
Jakie s? Twoje zadania pr?cz opiekowania si? gazetk? i redaktorami?
Pilnowanie porz?dku na przestrzeni ca?ego Forum, prowadzenie konkurs?w, rozwijanie "moich" dzia??w oraz pomniejsze zadania, kt?re s? w danej chwili do wykonania.
Chcia?by? w przysz?o?ci awansowa? na wy?sze pozycje?
Nie wiem. My?l?, ?e tak. To jest raczej naturalne, ?e ma si? potrzeb? samodoskonalenia, d??enia do czego? wi?cej.
A do czego Ty d??ysz? Uwa?asz, ?e spe?ni?by? si? jako administrator?
Nie wiem czy na Forum jest potrzeba wi?kszej liczby administrator?w, a Ci aktualni dobrze (w mojej ocenie) sprawuj? swoje funkcje. Na Forum nie d??? do niczego szczeg?lnego, chc? dobrze prowadzi? Gazetk?, wydawa? j? w terminie i pcha? ten w?zek do przodu. Je?li b?dzie potrzeba zape?nienia ewentualnych wakat?w na wy?szych szczeblach, to kto? je na pewno zape?ni, nie musz? to by? ja.
By?y takie momenty, kiedy chcia?e? zrezygnowa? ze swojej pozycji?
Tak, nawet ca?kiem niedawno, kiedy cz??? redaktor?w postanowi?a sobie w ostatniej chwili "ola?" swoje obowi?zki. Pomy?la?em wtedy "po co mi to?" i chcia?em ju? poprosi? o zmian? beleczki z ???tej na fioletow?, ale tak si? z?o?y?o, ?e zosta?em.
Masz jakie? prywatne pomys?y na rozw?j Forum?
Je?li mam jakie? pomys?y to s? dyskutowane w odpowiednim gronie. My?l?, ?e teraz g?ow? wszystkim zainteresowanym losem Forum zaprz?ta kwestia update, po nim wyjdzie wi?cej mo?liwo?ci.
Skoro ju? jeste?my przy tym temacie, mo?esz uchyli? u?ytkownikom r?bka tajemnicy zwi?zanego z update?
Nie chc? psu? nikomu niespodzianki, a moja wiedza i tak jest niewielka, wi?c my?l?, ?e gdy on nast?pi (o ile nast?pi), to b?d? podobnie zaskoczony jak reszta forumowicz?w.
Teraz kilka pyta? og?lnych. Jaki jest Tw?j najbardziej i najmniej ulubiony dzia??
Nie mam tych "najmniej ulubionych", bo ka?dy spe?nia w jaki? spos?b swoj? funkcj? i jest potrzebny. Najbardziej lubi? Hyde Park, mo?na si? tutaj dowiedzie? wielu ciekawych rzeczy, niekoniecznie zwi?zanych z Tibi?.
W kt?rym temacie najch?tniej si? udzielasz?
Ostatnimi czasy chyba w "li?cie przeboj?w", staram si? te? regularnie odpowiada? w swojej prezentacji.
Kt?ry u?ytkownik pisze wed?ug Ciebie najbardziej warto?ciowe posty?
Ja!
Nie, ?artuj? oczywi?cie. Ci??ko wyr??ni? jedn? osob? w tej kwestii. Lubi? styl pisania Kazi, ale Reddyslaw czy Matre te? pisz? bardzo warto?ciowe posty. Czasami musz? si? zgodzi? nawet z Marcinem (Night Sky), czy z Kikimor?, wi?c nie wska?? jednej osoby.Jak oceniasz og?ln? warto?? merytoryczn? post?w pisanych na Forum?
W klasycznej skali 1-10 da?bym nam solidne 6.
C??, tak dotarli?my do ko?ca wywiadu. Chcia?by? na koniec co? powiedzie?, pozdrowi? kogo??
Napisa?bym, ?e nie, ale wyszed?bym na „smutn? aspo?eczn? mend?”, wi?c napisz?, ?e pozdrawiam wszystkich u?ytkownik?w TNP, kt?rzy maj? cho? troch? oleju w g?owie.
Niewielu starych forumowicz?w jeszcze pewnie pami?ta dzie? w kt?rym do??czyli do spo?eczno?ci Forum. Dzie? ten by? dla nas trudny... Jak si? po tej stronie porusza?? Jak napisa? komentarz? Takowe pytania chodzi?y nam po g?owie przez d?u?szy czas, ale po jego kr?tkim up?ywie doszli?my do wniosku, ?e pisanie post?w - do tego w dobrych dzia?ach - nie jest wcale takie trudne. Do tej pory du?a liczba u?ytkownik?w nie wie w jakim dziale umie?ci? temat, tak aby by?o to zgodne z regulaminem.
Ja, aby upro?ci? zadanie nowym, pisz? ten oto artyku?. Dzisiaj opisz? wam kategori? zwan? "Tibia".
Ja, aby upro?ci? zadanie nowym, pisz? ten oto artyku?. Dzisiaj opisz? wam kategori? zwan? "Tibia".
Jest to do?? obszerna kategoria, ale postaram si? j? opisa? szczeg??owo i przede wszystkim estetycznie, nie przymykaj?c tak?e oka na stylistyk?.
C??, nie owijaj?c w bawe?n?, zaczynajmy.
Dzia? ,,Wie?ci z Tibii"
Ten oto dzia? jest przeznaczony do pisania news?w z oficjalnej strony tibii, Tibia - Free Massively Multiplayer Online Role-Playing Game - MMORPG. Moderatorami ?w dzia?u s? nast?puj?co: Xanosta, Reddyslaw i eLeXo. Wszelkie problemy dotycz?ce tego dzia?u prosimy kierowa? do nich.
Aby nie dosta? ostrze?enia trzeba dok?adnie przeczyta? i przeanalizowa? ten oto regulamin:
Je?li pomimo wszystko dostali?my ostrze?enie, to mo?emy si? odwo?a? w tym miejscu.
Dzia? ten posiada jeden poddzia?. Zwie si? on ,,Cipsoft Polls", czyli po polsku ,,Ankiety Cipsoftu".
Jak sama nazwa wskazuje, umieszczamy tam wszystkie ankiety kt?re zosta?y dodane przez cipsoft.
Podsumowanie dzia?u
Dzia? ,,Wie?ci z Tibii" s?u?y do wstawiania news?w, lub ankiet (ankiety powinny i?? do poddzia?u) z oficjalnej strony Tibii, tibia.com. Pisa? tematy mo?e tam ka?dy kto napisa? ju? 100 post?w. Pami?tajmy te?, ?e trzeba ustawi? swojemu w?tkowi w?a?ciwy prefix. Serdecznie zach?camy u?ytkownik?w do pisania news?w, u?atwi to prac? moderatorom, a je?li artyku? b?dzie wystarczaj?co dobry to nie tylko zostanie zaakceptowany, ale i nagrodzony reputacj?.

Dzia? ,,Wie?ci ze ?wiat?w"
W przeciwie?stwie do poprzednika, ten dzia? s?u?y tylko i wy??cznie do pisania news?w ze ?wiat?w, a nie z Tibii og?lnej. Moderuj? go tak samo jak ostatnio Xanosta, Reddyslaw i eLeXo.
Ten dzia? regulaminu niestety nie posiada, ale osobi?cie zgaduj?, ?e pos?ugiwa? mo?emy si? zasadami kt?re s? w ,,Wie?ci z Tibii". Je?li co? b?dzie niejasne to konsultujcie si? oczywi?cie z moderatorami - tylko nie o jakie? g?upie rzeczy, w takich sprawach prosz? o u?ywanie swojego instynktu
.Tym razem do czynienia mamy z dwoma poddzia?ami, ale oba opisz? tak dobrze jak poprzednio. Nazywaj? si? one ,,Propozycje news?w" i ,,Propozycje z forum tibia.com".
,,Propozycje news?w" posiada temat kt?ry pomo?e wam w akceptacji w?asnego. Nazywa si? on ,,Kryteria akceptacji temat?w!", ale, ?e sam post jest za d?ugi, to nie b?d? robi? screena, tylko po prostu podam wam link (klik!). Nie mo?na pisa? temat?w w zwyk?ym dziale, najpierw trzeba go stworzy? w poddziale, aby p??niej zosta? przeniesiony do dzia?u g??wnego... Nie. To nie mia?o sensu. Po prostu - najpierw robimy temat w poddziale i je?li b?dzie wystarczaj?co dobry to zostanie przeniesiony do dzia?u g??wnego. Lepiej? Lepiej.
W ,,Propozycje z forum tibia.com" umieszczamy wszelkie newsy kt?re pochodz? z oficjalnego forum Tibii0. Temat?w si? tam nie akceptuje, wi?c nie musicie si? martwi?, czy w?tek przejdzie, czy nie - ale pami?tajmy, ?e g?upie posty b?d? karane ostrze?eniem, lub w ciut lepszym wypadku upomnieniem. Je?eli kto? nie wie gdzie znajduje si? forum tibia.com, to ?yczliwie podam wam link: klik!
Podsumowanie dzia?u
Jest to ca?kiem obszerny dzia?, posiada dwa poddzia?y i nie posiada on regulaminu (co nie znaczy, ?e mo?na robi? co si? chce). Jest solidnie moderowany przez trzech dobrych kadrowicz?w i cz?sto ukazuj? si? w nim nowe w?tki. Je?eli nie znasz angielskiego a jeste? ciekawy o co chodzi?o w artykule z tibia.com to po prostu zajrzyj do nas, znajdziesz tam na pewno dobrze przet?umaczony news.
Dzia? ,,TibiaME"
TibiaME to wersja Tibii na kom?rk?. Gra ta, jest coraz bardziej popularna i cz?sto update'owana. Posiada du?? ilo?? graczy, nowe zagadki, now? map?, nowe sprity - tak naprawd? to nie jest ju? to samo co Tibia, a tak szczerze m?wi?c to mi osobi?cie bardziej przypomina Margonema z innym systemem walki. Potrafi ona wci?gn?? na d?ugie godziny, po przez swoje intryguj?ce i oryginalne zagadki. Niestety, moim zadaniem nie jest opisywanie gry, tylko dzia?u, ale je?eli kto? by?by zainteresowany to zalecam poczyta? tematy na forum.
Dobra, a teraz przejd?my do rzeczy.
Dzia? ,,TibiaME" jest dla fan?w Tibii w wersji kom?rkowej. Mog? tam oni dyskutowa? nt. ?w gry, pisa? poradniki lub prosi? o pomoc w razie jakiegokolwiek problemu. Dzia? nie jest jako? specjalnie rozbudowany, posiada tylko 2 poddzia?y i jednego moderatora, eLeXo.
Pomimo wszystko obowi?zuje tam regulamin:
I tak jak napisa? jego autor, Constantine; mo?e on w ka?dej chwile ulec zmianie, lecz gdy tak si? stanie to gwarantuj?, ?e zostaniecie poinformowani.
W dziale znajduje si? tak?e FAQ, czyli najcz?stsze pytania. Link: klik! Autorem FAQ jest Rotni kt?ry ju? od d?u?szego czasu nie jest w kadrze, wi?c je?li mieliby?cie co? do dodania do tematu to zawsze mo?na napisa? do eLeXo.

Dzia? ten posiada tak?e 2 poddzia?y.
,,Poradniki TibiaME" i ,,Problemy" - to w?a?nie one.
,,Poradniki TibiaME" jest poddzia?em w kt?rym mo?emy pisa? w?asne poradniki dotycz?ce TibiiME. Jest tam ca?kiem du?o artyku??w, wi?c je?li kto? mia?by problem ze swoja postaci?, to zapraszamy. Tak w sumie to nie ma zbytnio co opisywa?, poddzia? nie posiada regulaminu, czy innych wa?nych temat?w - dlatego przejdziemy od razu do drugiego poddzia?u.
,,Problemy" to poddzia? w kt?rym mo?emy prosi? o pomoc je?li mamy jakikolwiek problem z Tibi?ME. Pami?tajmy! Problemy musz? by? zwi?zane z Tibi?ME! Nie jest to miejsce na pytania dotycz?ce zwyk?ej wersji Tibii, kt?re umieszczane powinny by? w dziale ,,Pomoc z Tibi?" - kt?rego zreszt? zaraz opisz?.
Podsumowanie dzia?u
Dzia? ten jest interesuj?cy, bo zwi?zany z nietypowym tematem - Tibi?ME. Przed napisaniem postu zapoznajcie si? z regulaminem, aby unikn?? ostrze?enia. Posiada on 2 poddzia?y, oba godnie moderowane przez eLeXo. Poza tym nie mam raczej nic do dodania, wi?c przejd?my do nast?pnej partii artyku?u.
"Dzia? ,,Pomoc z Tibi?"
Dzia? ten s?u?y do umieszczania problem?w dotycz?cych Tibii (real, nie open tibii!), wi?c je?li czego? nie rozumiecie, czy nie mo?ecie sobie z czym? poradzi? to standardowo piszcie, a na pewno kto? wam pomo?e. Te miejsce jest moderowane przez dw?ch moderator?w, Xanost? i eLeXo.
Regulamin jest ca?kiem obszerny, ale nie zwalnia to was z zapoznania si? z nim:
Aby unikn?? zb?dnych temat?w, przyklejone zosta?y tematy kt?re si? cz?sto pojawiaj?. W gronie doklejonych znajduj? si? tak?e solucje do przer??nych problem?w, wi?c najpierw zapoznajcie si? z nimi, a dopiero potem napiszcie temat (je?li jest taka potrzeba). ?eby?cie mieli jeszcze prostsze zadanie, to kolega Zbizu napisa? spis najwa?niejszych temat?w w dziale. Zainteresowanych zapraszam: klik!
My?l?, ?e nie ma ju? nic do dodania, wi?c przejd? po prostu do podsumowania.
Podsumowanie dzia?u
Dzia? ,,Pomoc z Tibi?" nie posiada ?adnych poddzia??w, co w sumie jest u?atwieniem pracy dla moderator?w, bo i tak znajduje si? tam bardzo du?o temat?w do sprawdzenia i jeszcze wi?cej przybywaj?cych. Jest on jedynym z najbardziej ucz?szczanych dzia??w na forum - cieszy si? znakomit? popularno?ci? i du?ym gronem os?b kt?re ch?tnie pomog? w razie problemu. Nic doda?, nic uj??, wydaj? mi si?, ?e wyczerpa?em w?tek tego? to dzia?u.
Dzia? ,,Dyskusja og?lna"
W tym miejscu dyskutowa? mo?emy nt. Tibii. W?tk?w do dyskusji jest multum, wi?c popularno?? tego dzia?u raczej przez d?ugi czas nie spadnie. Rozmowy tocz? si? bez ko?ca i ka?dy ma prawo do oddania swojej opinii. A co do prawa... Oto regulamin dzia?u:
Moderatorami w tych zak?tkach forum s? Zbizu i eLeXo - czy to dzie?, czy noc, oboje ch?tni do pomocy
.W dziale znale?? mo?emy na przyk?ad ostrze?enia przed nieufnymi stronami sprzedaj?cymi pieni?dze, itemy, czy pacc. W internecie a? roi si? od oszust?w, buszuj?cych po stronach internetowych, reklamuj?c swoje nic nie warte wysi?ki na zarobienie paru groszy... Nie daj si? okra??! Wi?cej w tym temacie: klik!
?eby by? szczerym, musz? powiedzie?, ?e niestety nie mam ju? nic do dodania... Przejd?my zatem do konkluzji.
Podsumowanie dzia?u
W tym dziale dyskusja toczy si? na okr?g?o, wi?c je?li nie masz z kim? pogada?, to wiesz co robi?
. A mo?e posiadasz w?asny pomys? na temat? Napisz! Tylko pami?taj, ?eby by?o to co? intryguj?cego i ciekawego, bo bez tych czynnik?w Tw?j temat b?dzie niestety ?wieci? pustk?. Aha, no i pami?taj o regulaminie!Dzia? ,,Rookgaard"
Ten dzia? za? nie jest ju? a? tak popularny, co nie zmienia faktu, ?e jest ca?kiem cz?sto odwiedzany.
Rookgaard jest wysp? na kt?rej przygod? musi zacz?? ka?dy tibijczyk. Wyj?? z Rookgaardu na Mainland mo?emy dopiero po osi?gni?ciu ?smego levela, aczkolwiek wiele os?b decyduje si? na zostanie na tej tajemniczej wyspie - wtedy taka osoba nazywa si? Rookstayerem. W tym dziale jest ich zdecydowanie najwi?cej, ale jest te? miejsce dla tych kt?ry swoj? przygod? z rookiem postanowili zako?czy? na ?smym poziomie.
Opiek? nad dzia?em piastuje dw?ch moderator?w, Zbizu i eLeXo. Dzia? nie posiada poddzia??w, ale ma za to sw?j w?asny regulamin, autorstwa Elo0na. A oto lista zasad:
Regulamin wcale nie jest d?ugi, ale pod ?adnym wzgl?dem nie mo?na go ignorowa?.
W dziale jest wiele temat?w do poruszenia. Spis fakt?w o Rookgardzie znajdziecie pod tym linkiem: klik! Spis ten jest autorstwa Beoski - jest on bardzo d?ugi i dok?adny. Zanim zadacie jakie? pytanie, to najpierw tam zajrzyjcie.
A je?eli jeste? Rookstayerem i chcia?by? si? pochwali? swymi awansami, to znajdzie si? i temat dla Ciebie. A oto on: klik! Album dla Rookstayer?w ma du?? popularno?? i ucz?szcza?y w nim nawet najja?niejsze gwiazdy Rookgaardu! Zapraszamy!
Podsumowanie dzia?u
Je?eli jeste? zaci?tym zwolennikiem Rooka, albo po prostu potrzebujesz w czym? pomocy, to tradycyjnie - pisz. Moderator?w nie omin? posty godne ostrze?enia, wi?c przeczytaj regulamin!
Jest wiele do podyskutowania, wi?c na co czekasz? Odwied? dzia? ,,Rookgaard"!
Dzia? ,,Questy"
?wiat tibijskii jest pe?en niesamowitych misjii - czyli quest?w. Bardzo du?o os?b ma z niekt?rymi zadaniami problem, lub po prostu chce o ?w questach pogaw?dzi?. Wtedy pisz? w?a?nie w tym dziale o co im chodzi. Dyskusje ci?gn? si? przez d?ugi czas i s? ?wietnie moderowane przez naszych kadrowicz?w, eLeXo i Zbizu.
Regulamin jest dok?adny, ale tolerancyjny - dlatego prosimy o jego przeczytanie.
Istnieje tak?e 1 poddzia?, ,,Solucje Quest?w".
Znale?? mo?na tam tak jak sama nazwa wskazuje solucje quest?w. Poradnik?w jest naprawd? masa... S? ich a? trzy spisy, ale ja podam link do tego najnowszego. Prosz?: klik!
Nie jestem pewien, ale wydaj? mi si?, ?e jeste?cie w stanie znale?? w spisie wszystkie questy tibijskie kt?re istniej?. Ci?gle dochodz? nowe, ale je?eli jednego nie ma, a ty nie masz co robi? to spr?buj zabi? jako? czas i jeden napisa?! Zostaniesz na pewno nagrodzony podzi?kowaniem i reputacj?, je?li poradnik b?dzie trzyma? poziom.
Podsumowanie dzia?u
W dziale mo?emy znale?? solucje do questu i je?eli nie jeste?my jakiego? pewni, to mo?na tak?e spyta? innych u?ytkownik?w, a na pewno udziel? wam pomoc. Na forum mamy du?o do?wiadczonych tibijczyk?w ch?tnych do pomocy! Serdecznie zapraszamy.
Dzia? ,,Mity i Legendy"
Ten dzia? kiedy? by? moim ulubionym... Zawsze uwa?a?em, ?e ?wiat Tibii jest pe?en niewyja?nionych sekret?w i zagadek. Kreowa?em sobie idealny konterfekt pod zagadk? kt?ra mog?a by by? prawdziwa. Rzadko kiedy zdarza?o si?, ?e mia?em racj?, ale przecie? tak rozwi?zuje si? rzeczy kt?re pozostaj? dla nas zagadk?, czy? nie? Trzeba co? wyimaginowa?, ?eby doj?? do odpowiedzi na kt?r? czekamy. W tym dziale mo?esz tego w?a?nie dokona?! Rozwi?za? zadania kt?re pozostaj? zagadk? ju? od dawna! Ka?dy ma prawo do posiadania w?asnej teorii, nie wa?ne czy jest poprawna. Ty masz na to szans?. Zajrzyj do dzia?u ,,Mity i Legendy"!
Do tego, swoj? kadencje piastuje tam moderator eLeXo. Nie tylko u?ytkownicy, ale i on musz? stosowa? si? do tego regulaminu:
U?ytkownik Always, pofatygowa? si? napisa? spis wszystkich mit?w kt?re s? na forum. Link: klik!
Poza tym jest tam jeszcze 1 poddzia?, czyli ,,Rozwi?zane mity".
W nim znajduj? si? za? wszystkie zagadki kt?re zosta?y ju? przez nas, forumowicz?w rozwi?zane. W g??wnym dziale temat?w do rozwi?zania jest mn?stwo, wi?c pr?dko zapas zagadek si? nie sko?czy
.Podsumowanie dzia?u
Bardzo interesuj?cy dzia?. Pozwala nam na zostanie tibijskim archeologiem. Du?o temat?w do obalenia i przede wszystkim du?o do pisania. Jest ?adny spis i dok?adny regulamin. Zach?cam do tworzenia nowych temat?w. To tyle nt. ostatniego dzia?u w naszym artykule. Teraz tylko pozosta?o zako?czenie.
Zako?czenie
Dzi?ki za przeczytanie artyku?u. Mo?e i wi?kszo?? os?b b?dzie uwa?a?a ten dzia? gazetki za ?mieszny, ale c??... Nowym u?ytkownikom trzeba pomaga?.Artyku? napisany dla gazetki tibia.net.pl, zastrzegam sobie kopiowania go na inne strony internetowe. Uszanuj prawa autorskie!
Ja: Dzi? naszym rozm?wc? jest Fuxez, administrator serwisu TibiaStat.com. Czy m?g?by? si? przedstawi?, wyjawi? swoje prawdziwe imi?, opowiedzie? nam par? s??w o sobie?
Fuxez: Witam, nazywam si? Pawe?. Mam 21 lat, interesuj? si? g??wnie informatyk?. Mieszkam w Bielsku-Bia?ej, gdzie aktualnie studiuj? ten przedmiot na pierwszym roku.
Ja: Zaczniemy od pyta? zwi?zanych z naszym Forum. Co wiesz o spo?eczno?ci Tibia.net.pl, jak oceniasz nasze forum na polskiej scenie for o charakterze tibijskim?
Fuxez: Swego czasu by?em cz?stym u?ytkownikiem tego forum, jednak?e pasywnym. Po prostu cz?sto znajdywa?em tam odpowiedzi na nurtuj?ce mnie pytania dawniej, gdy w Tibie gra?em aktywniej. Teraz rzadko sp?dzam czas na jakichkolwiek stronach dotycz?cych tej gry. Tibia.net.pl wydaje si? posiada? do?? spor? spo?eczno??, a o to jest coraz trudniej w dzisiejszych czasach, je?eli chodzi o polskoj?zyczne strony zwi?zane z Tibi?.
Ja: Dobrze, przejd?my do tego, co naszych u?ytkownik?w b?dzie interesowa?o bardziej. Opowiedz nam kilka zda? odno?nie Waszego serwisu. Jakie oferujecie us?ugi, jakie mo?liwo?ci dajecie graczom?
Fuxez: TibiaStat, jak sama nazwa wskazuje, to strona o statystykach ze ?wiata Tibii. G??wne funkcje strony to mo?liwo?? przegl?dania statystyk ze strony Tibia.com rozszerzonych np. o dzienn? zmian? expa. Poza tym du?ym zainteresowaniem ciesz? si? dzia?y, w kt?rych mo?na podgl?dn?? ostatnie transfery postaci, zmiany nick?w oraz ostatnio usuni?tych graczy (zw?aszcza po massbanach ;-)). Poza tym mamy par? prostych kalkulator?w i narz?dzi (np. do sprawdzania, kto jest online z danej gildii), ale to nic wielkiego.
Ja: A w jakich okoliczno?ciach narodzi?a si? idea tworzenia serwisu? Ile os?b pracowa?o nad nim na pocz?tku, a ile jest to dzi??
Fuxez: Pami?tasz, gdy Erig zamkn?? sw?j bardzo popularny serwis dotycz?cy statystyk i udost?pni? kod? Wtedy powsta?o wiele konkurencyjnych stron, TibiaStat by?a jedn? z nich, a jej jedynym tw?rc? by? Voyant. Par? os?b (w tym ja) pomaga?o mu w pewnych drobnostkach, jednak?e istnienie TibiaStat to g??wnie jego zas?uga. Po jakim? czasie serwis zosta? stron? fanowsk? wspieran? przez CipSoft, jednak?e p??niej ma?o si? tam dzia?o, z braku czasu u Voyanta. Ja z kolei jaki? czas temu rozpocz??em swoj? przygod? z programowaniem. Losy potoczy?y si? tak, ?e Voyant b?d?cy moim mentorem w tej dziedzinie zaproponowa? mi napisanie TibiaStat od nowa w ramach podszlifowania umiej?tno?ci w tworzeniu stron internetowych, czego si? podj??em. W wolnych chwilach powstawa?a wersja strony, kt?ra znajduje si? aktualnie pod adresem TibiaStat.com. Obecnie sam pracuj? nad jej rozwojem, czasami pewne osoby mi w tym pomagaj?. W przysz?o?ci team prawdopodobnie si? powi?kszy.
Ja: Jako oficjalna strona fanowska Tibii macie wiele przywilej?w, ale i tak?e pewne obowi?zki. M?g?by? co? o nich opowiedzie??
Fuxez: Zaczn? od rzeczy przyjemniejszych, czyli przywilej?w. Pierwsza z nich to odno?nik do strony w sekcji stron fanowskich na Tibia.com. Drug? z nich to dost?p do przer??nych nowinek oraz zapowiedzi, zanim zostaj? one oficjalnie opublikowane dla wszystkich graczy. Ponadto plusem jest wst?p na prywatne test serwery, mo?liwo?? zaproponowania przedmiotu zwi?zanego ze stron? (w przypadku TibiaStat zosta? on wybrany w drodze konkursu). Mo?emy tak?e (po zatwierdzeniu przez CipSoft) og?asza? newsy dotycz?ce TibiaStat w news tickerze na Tibia.com.
Do obowi?zk?w z kolei nale??: odpowiedzialno?? za korespondencje z CipSoftem, administracja stron?, zapewnianie, aby zawarto?? strony by?a aktualna. Niby nic wielkiego, jednak w miar? rozwoju strony obowi?zki si? napi?trzaj?.
Ja: Prace nas serwisem, jak si? domy?lam, trwaj? ca?y czas. M?g?by? zdradzi? jakie s? plany na jego przysz?o??? Jakie? nowe konkursy w oparciu o do?wiadczenia z poprzednich, mo?e nowe opcje dla graczy?
Fuxez: Sporo prac zaczyna si? w mojej g?owie lub skrzynce mailowej. Je?eli ja, lub kto? wpadnie na pomys?, kt?ry uznam za dobry, staram si? go jak najszybciej zrealizowa?. Niestety z tym bywa r??nie, studia i inne obowi?zki czasami uniemo?liwiaj? mi systematyczn? prac?. Mam sporo pomys??w, kt?re czekaj? na realizacj?. Niestety nie chc? na razie zdradza? szczeg???w. Zapewniam jednak, ?e gdy dodam co? konkretnego, to napisz? o tym w newsach (mo?e wiadomo?? o tym pojawi si? nawet na Tibia.com J).
Ja: Czy sam grasz jeszcze w Tibie? Je?li tak to jaki jest aktualny poziom Twojej postaci?
Fuxez: Moja aktualna posta? w Tibii to Fuxez (293 Elder Druid w dniu wywiadu), co nie jest tajemnic?. Jednak?e z dnia na dzie? gram coraz mniej, wydaje mi si?, ?e osi?gn??em ju? niemal wszystko, co chcia?em osi?gn??. Gra zdecydowanie nie wci?ga mnie tak, jak dawniej. Wci?? licz? na to, ?e w przysz?ych aktualizacjach zostanie dodane co? ciekawego.
Ja: OK, to tyle. Dzi?kuj? Ci bardzo za wywiad, kt?ry uka?e si? w marcowym wydaniu Gazetki TNP. Je?li chcesz, mo?esz teraz kogo? pozdrowi?.
Fuxez: R?wnie? dzi?kuj?. Pozdrawiam u?ytkownik?w strony Tibia.net.pl oraz TibiaStat.com, Voyanta (gdyby nie on, to nie udziela?bym dzi? wywiadu) i wszystkich starych znajomych, kt?rzy mnie jeszcze pami?taj?.

). Przeczyta?em r?wnie? zmiany na forum i w kadrze, aby by? na bie??co. Mi?o by?o mi zobaczy?, ?e m?j pomys? o napisaniu czego?, co b?dzie w nast?pnym numerze zosta? rozpatrzony pozytywnie! ?art by? r?wnie? wy?mienity ( dzi?kuj? za poprawienie humoru! ).